Yağlı boya katkı malzemeleri

  Yağlı boyanın temel malzemesi yağ ve pigment ten oluşur.İyi bir yağ iyi kurumalı ,az çok elastiki ve transparan olmalıdır.
      Boyayı inceltmek renkleri karıştırmak için kullanılan yağların yanı sıra ,kuruma süresi ya da şeffaflığı değiştirebilmek için her zaman kuruyan bitkisel yağlar vardır.

1. KETEN YAĞI : Kalıcı ve bozulmaz olması nedeniyle yağlı boya da en çok kullanılan yağ türüdür. Yinede bu yağ kuruduktan sonra sararak bazı renkleri değiştirme eğiliminde olduğu bilinir.Örneğin bazı Mavi tonları keten yağıyla karıştırıldığında yeşerir.Bu yüzden bu özellikten etkilenmeyen koyu renklerde kullanılması uygun olur.


 2. RAFİNE KETEN YAĞI : Parlaktır,iyi kurur ve boyayı istenildiği kadar inceltir.Sararmaya diğerlerine oranla daha yatkın olsa da,yağlı boya da kullanılan geleneksel bir katkı maddesidir.


 3. AĞARTILMIŞ KETEN YAĞI : Oldukça saf bir keten yağı türüdür.Tıpkı rafine keten yağı gibi çok çabuk kurur,ama sararmaya daha az eğilimlidir.


 4. HAŞHAŞ YAĞI : Haşhaş bitkisinin tohumlarından elde edilen bu yağ yavaş kurur.Çok az sarardığından yine açık renklerde kullanılır.


     Aklınızda bulunsun, bir de uçucu yağlar vardır.Bu yağlar boyayı incelterek daha akışkan hale getirirler. Son boya katmanlarında kullanmak için ideal temiz renkler ortaya çıkarırlar.Bu yağlar bazıları bitkilerden damıtılır,bazıları ise ham petrolden elde edilir.Aşağıda bunlarla ilgili birkaç örnek vereyim. 

 a. REKTİFİYE  TEREBENTİN : Çam ve diğer kozalaklı bitkilerin reçineli özünden elde edilen bir yağ türüdür.
     En çok kullanılan çözücüdür.Yağlı boya ile karıştırıldığında boyayı daha yumuşak,kremsi ama daha yoğun hale getirir.
     Terebentini fırça ve paletlerinizi  temizlemektede kullanılır.Fakat temizlik için rektifiye değil daha ucuz terebentin kullanmanızı öneririm.


 b. LAVANTA YAĞI : Erkek lavanta çiçeğinin damıtılmasından elde edilir.Fazla uçucu değildir ve resmi uzun saatler yapacaksanız tavsiye edilir.


SONUÇ OLARAK : Size bir kısım yağların kafanızı karıştırmadan özelliklerini açıklamaya çalıştım. Burada yazmadığım çok türde yağ malzemesini de göreceksiniz.Marka vermek istemiyorum piyasaya çıktığınızda bazı marka yağlı boyaların yağlarla  inceltmeye gerek kalmadan kullanıldığını rahatlıkla kulanılabildiğini görecesiniz .


     Ben resim yaptıktan sonra fırça ve paletlerimin temizliğini , Kokusuz Tiner veya Gaz Yağı (sanayide motor yıkamada kullanılıyor çok çok ucuz temin edebilirsiniz) kullanıyorum.


    Yağları sürülebilir bir kıvama getirmek için kapaklı küçük bir kaba ( kapaklı plastık pudra kutusu ideal) kokusuz tineri yarıya kadar dolduruyor ve içerisine göz damlası ile 10 damla keten yağı katıyorum. Tek fırça kullanıyorsam fırçamı cam kavanozdaki kokusuz tinerle temizleyip bezle kuruladıktan sonra,  hazırladığım karışıma değdirip boyayı sürülebilir kıvama getirerek kullanıyorum. 




     

4 yorum:

göksal dedi ki...

bilgi için teşekkürler...

Unknown dedi ki...

Teşekkürler

Unknown dedi ki...

yagsiz resim yapilirmi

Unknown dedi ki...

tum malzemelerim var yagim yok